Sissejuhatus paradiisi – Introduction to Paradise – 2015

[Scroll down for English version]

2015 SISSEJUHATUS PARADIISI, Kaia Otstak & Olivia Parmasto, Tartu Kunstimaja, Tartu

Seisin pea ühe terve suve ühe jõe kaldal, vaatasin tumedat voolavat vett ja justkui ei olnudki enam lootust. Lootusekillud ulpisid voolaval veepinnal tasa kaugele ära. Meenutasin, et jõgi on transformatsioon. Kaotasin lootuse, leinasin lootust, kuid mõistsin lootust – lootus on kildudes. Muundumine. Lootus on alati, tal on hoomamatu kuju ja ta vaatab kildudest vastu. See on alistumine usaldusele, selle rõõmule. (Kaia Otstak 2015)

2015 Introduction to Paradise, Kaia Otstak & Olivia Parmasto, Tartu Art House, Tartu

I stood almost throughout the whole summer on the bank of a river, looking at the dark flowing water. As if there was no hope anymore. Fragments of hope drifted far away as they lay on the flowing water. I recalled that the river is transformation. I lost hope, mourned hope, but understood hope – hope is in the fragments. Mutation. Hope is always there, it has an imperceptible form and it gazes back at you from the fragments. It is submitting to trust, it is joy. (Kaia Otstak 2015)

SELLES KANNATUSES OLED SA LOHUTATUD/ YOU ARE COMFORTED IN THIS DISTRESS, installatsioon/ installation, 2015

I PÄIKE/ SUN, tempera puidul/ tempera on wood, 12,5 x 11cm, Kaia Otstak 2011
II PÜHAKU VARRUKAS/ THE SLEEVE OF A SAINT, tempera puidul/ tempera on wood, 19,8 x 15cm, Kaia Otstak 2011
III MAJAD-MÄED/ HOUSES-MOUNTAINS, tempera puidul/ tempera on wood, 19,8 x 19,8cm, Kaia Otstak 2011

I ÜHEL JOONEL/ IN SYZYGY WITH, akrüül lõuendil/ acrylic on canvas, 60 x 80 cm, Kaia Otstak 2015
II LUGU JUTUSTADES/ TELLING A STORY, akrüül lõuendil/ acrylic on canvas, 60 x 80 cm, Kaia Otstak 2015

 

 

KILDUDES JÕGI/ RIVER IN SMITHEREENS, ruumi-installatsioon/ room installation, Kaia Otstak 2015


Kaia Otstak & Olivia Parmasto
SISSEJUHATUS PARADIISI / INTRODUCTION TO PARADISE
19.11. – 13.12.2015
Tartu Kunstimaja
Vanemuise 26, Tartu
kunstimaja.ee

Neljapäeval, 19.11.2015 kell 19.00 avavad KAIA OTSTAK (1987) ja OLIVIA PARMASTO (1988) Tartu Kunstimaja suures saalis ühisnäituse „Sissejuhatus paradiisi“.
„Sissejuhatus paradiisi“ on installatsiooni- ja maalinäitus lootuse ja lohutuse võrdkujudest.

Seisin pea ühe terve suve ühe jõe kaldal, vaatasin tumedat voolavat vett ja justkui ei olnudki enam lootust. Lootusekillud ulpisid voolaval veepinnal tasa kaugele ära. Meenutasin, et jõgi on transformatsioon. Kaotasin lootuse, leinasin lootust, kuid mõistsin lootust – lootus on kildudes. Muundumine. Lootus on alati, tal on hoomamatu kuju ja ta vaatab kildudest vastu. See on alistumine usaldusele, selle rõõmule. (Kaia Otstak)

Paradiis tundub liiga kaugele tulevikku jäävat, selle aseaineks võiks olla siin maises olevikus nostalgia, mis ammutades ainest minevikukogemustest justkui loob illusoorse tee õnnele. (Olivia Parmasto)

Kaia Otstak (s. 1987 Tallinnas, elab ja töötab Eestis) on visuaalkunstnik ja filosoofia õpilane, kes on tegelenud ka performance-kunsti ning kaasaegsest kunstist ja tantsukunstist kirjutamisega. Bakalaureuse kraadi omandas Tallinna Ülikoolis filosoofia erialal ja hetkel jätkab sealsamas filosoofia õpinguid magistrantuuris. Ta on osalenud isikunäitustel ja ühisnäitustel, esinenud rahvusvahelistel üritustel ning kirjutanud kriitikat KUNST.EE-le, TeMuKile ja teistele eriväljaannetele. Otstak huvitub esitusviiside leidmisest eetilistele küsimustele ja müstitsismile laiemas tähenduses.

Olivia Parmasto on värskelt lõpetanud Tartu Ülikooli maaliosakonna, on täiendanud ennast Hispaanias (Universidad de Polytecnica de Valencia). Ta on osalenud isikunäitustel ja ühisnäitustel nii Eestis kui ka välismaal. Hetkel resideerub Soomes Loviisa Kunstistuudios. Parmasto huvitub maali ja uusmeedia vahendite kombineerimisest, olulisel kohal on näitusevaataja kaasamine.
http://parmastoolivia.weebly.com/

Näitus jääb avatuks 13. detsembrini 2015.

Suured tänud: Liisi Reittalu, Tiina Parmasto, Kristina Kivirand, Kaarel Narro, Timo Toots, Krista Sokolova, Marju Bormeister, Marika Agu, Kärt Hammer, Kadri Toom.
Näitust toetavad Eesti Kultuurkapital, K-Rauta, Valge Klaar.

Kaia Otstak & Olivia Parmasto
SISSEJUHATUS PARADIISI / INTRODUCTION TO PARADISE
19.11.–13.12.2015
Tartu Art House
Vanemuise St 26, Tartu
kunstimaja.ee

On Thursday, 19 November 2015 at 7pm KAIA OTSTAK (1987) and OLIVIA PARMASTO (1988) will open their joint exhibition called “Introduction to Paradise” in the large gallery at Tartu Art House.
“Introduction to Paradise” is an installation and painting exhibition about manifestations of hope and consolation.

I stood almost throughout the whole summer on the bank of a river, looking at the dark flowing water. As if there was no hope anymore. Fragments of hope drifted far away as they lay on the flowing water. I recalled that the river is transformation. I lost hope, mourned hope, but understood hope – hope is in the fragments. Mutation. Hope is always there, it has an imperceptible form and it gazes back at you from the fragments. It is submitting to trust, it is joy. (Kaia Otstak)

Paradise feels like it’s way too far in the future, the substitute here in the everyday present could be nostalgia. Deriving content from past experience, it almost creates an illusory path to happiness. (Olivia Parmasto)

Kaia Otstak (b. 1987 Tallinn, Estonia) is a visual artist and a learner of philosophy, who has also created performance art and written about contemporary art and dance. She holds a B.A. in Philosophy from Tallinn University and is currently a Master student of Philosophy at the same institution. She has participated in solo as well as group exhibitions, performed at international events events and written critiques for KUNST.EE, TeMuKI and other professional publications. Otstak is interested in finding a means of rendering ethical questions and mysticism in their wider meaning. She lives and works in Estonia.

Olivia Parmasto has just completed her studies in the painting department at Tartu University; she has also studied in Spain (Universidad de Polytecnica de Valencia). She has participated in solo and group exhibitions in Estonia as well as abroad. She is currently residing at Loviisa Art Studio in Finland. Parmasto is interested in combining the instruments of painting and new media, putting great emphasis on the inclusion of the viewer.
http://parmastoolivia.weebly.com

The exhibition will be open until 13 December 2015.

Many thanks: Liisi Reittalu, Tiina Parmasto, Kristina Kivirand, Kaarel Narro, Timo Toots, Krista Sokolova, Marju Bormeister, Marika Agu, Kärt Hammer, Kadri Toom.
The exhibition is sponsored by the Cultural Endowment of Estonia, K-Rauta, Valge Klaar.